Ostatni dzień w Małopolsce był równie ważny i inspirujący jak wszystkie poprzednie. Odwiedziliśmy winnicę Marcyporęba, gdzie odbyły się warsztaty enologiczne i degustacja. Winnica Marcyporęba to obiekt posiadający znak marki lokalnej Dolina Karpia. Winnica słynie z produkcji wina gronowego, cydrów rzemieślniczych oraz soków.
Podczas warsztatów enologicznych zapoznaliśmy się z zagadnieniami związanymi m.in. z przetwórstwem owoców winorośli, sposobami określania składu poszczególnych gatunków wina, procesami produkcji wina, sposobami przechowywania wina oraz zasadami degustacji.
Po obiedzie, który zjedliśmy również w Winnicy Marcyporęba, udaliśmy się w drogę powrotną do Czosnowa. Dojechaliśmy bezpiecznie do domów, a wyjazd zaliczamy do wyjątkowo udanych!
------------------------------------------
Wizyta studyjna w ramach operacji pn. ,,Przetwórstwo lokalne i turystyka - jak skutecznie wykorzystać walory przyrodnicze i dziedzictwo kulturowe do rozwoju obszarów Wiejskich” współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.